Boeuf bourguignon                      

4 personen                 

 

16 sjalotjes      

2 winterwortels 

750 gr doorregen runderlappen    

75 gr boter       

2 eetl olijfolie    

25 gr bloem      

2 dl vleesfond               

5 dl volle rode wijn                 

2 laurierblaadjes                       

2 takjes tijm     

2 takjes peterselie         

2 tenen knoflook           

zout, versgemalen peper   

150 gr spekblokjes     

250 gr kleine champignons

           

 

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Maak de wortels schoon en snij ze in blokjes.   

Snij het vlees in stukken van plm 2 x 3 cm.         

Verhit 50 gr van de boter met de olie in een ovenvaste braadpan.        

Bak het vlees rondom bruin en leg het op een bord.    

Bak de sjalotjes en worteltjes een paar minuten in het braadvet.          

Giet de fond en de wijn erbij en breng het geheel aan de kook.    

Bind de laurierblaadjes met de tijm en peterselie bijelkaar.          

Voeg het vlees met de kruiden en knoflook aan het vocht toe.   

Zout en peper naar smaak.     

Stoof het vlees, afgedekt in de oven in ca.3 uur gaar.    

Af en toe omroeren en eventueel wijn erbij als het te droog wordt.     

Champignons schoonvegen en halveren.

Bak de spekblokjes in een koekepanzachtjes uit.  

Bak de champ[ignons ca 3 min mee.  

Schep dit mengsel door de boeuf en stoof nog een kwartiertje.       

 

Lekker met gekookte aardappelen en sperziebonen.