Aankoop en opslag van producten.

 

Het kunnen genieten van een veilig gerecht, begint al bij de aankoop van de producten.

 

  • Koop geen producten waarvan de tht-datum ("ten minste houdbaar tot') is overschreden.

  De houdbaarheidstermijn op de verpakking is slechts geldig                wanneer het voedsel bewaard wordt zoals het hoort, dus bij de    aangegeven temperatuur.

 

  • Laat producten liggen waarvan de verpakking beschadigd is of die een onaangename geur verspreiden.

 

  • Koop gekoelde producten altijd het laatst.
    Gebruik voor uw aankopen het liefst een koeltas, niet alleen voor diepvriesproducten maar ook voor gekoelde levensmiddelen.
    Stop tijdens het vervoer naar huis een diepvries product bij een gekoeld product.
    Zo blijft uw product koud.

  • Respecteer het FIFO-systean (First in - First out).
  • Kratten of verpakkingen met levensmiddelen worden nooit rechtstreeks op de werktafel gezet.
  • Zetuw aankopen bij thuiskomst zo snel mogelijk in de koelkast.
    Rauwe producten onderin, bereide producten bovenin.
    Geen aangebroken blikken in koelkast bewaren.
    Scheid rauwe producten zoals vlees, gevogelte, vis, wild, schaal- en schelpdieren van al bereide gerechten.

  • Producten in koelkast en diepvries afdekken en voorzien van een etiket met datum.

  • Controleer regelmatig de temperatuur van koelkast (max. + 7°C) en diepvries (min. - 18°C)
  • Ontdooi vlees en vis in de koelkast!
    Laat vlees en vis niet ontdooien op het aanrecht, op de verwarming of in warm water, maar leg ze afgedekt en onderaan op een bord of schaal in de koelkast.
    Bacteriën krijgen dan geen kans en het vlees blijft lekker sappig. Spoel na het ontdooien het dooiwater weg met heet water.
    Ontdooien in de magnetron kan ook als het gaat om kleinere stukken vlees.
    Bereid het vlees dan wel direct na het ontdooien.
    Grote stukken vlees zijn minder geschikt voor ontdooien in de magnetron omdat de buitenkant dan gaart terwijl de binnenkant nog bevroren is.

Product

Koelkast

(0-4 max. + 7°c

Diepvries

(min. -18°c)

vlees en kip

 

 

rauw rundvlees

2 dagen

6-12 maanden

rauw varkensvlees

2 dage

4 maanden

rauwe kip

2 dagen

9 maanden

rauw gehakt, hamburgers, slavink

(gemalen vlees)

1 dag

2-3 maanden

 

gebakken en gebraden vlees

3-4 dagen

3 maanden

overgebleven vlees van de barbecue

niet bewaren!

-

 

vleeswaren

 

 

cervelaatworst, bacon, ontbijtspek,

rookvlees (gezouten vleeswaren)

1 week

1-3 maanden

boterhamworst, gelderse worst,

gekookte worst, gebraden gehakt,

leverkaas, (smeer)leverworst

(gekookte vleeswaren)

4 dagen

3 maanden

ham, casselerrib,kipfilet

4 dagen

3 maanden

fricandeau, rosbief

2 dagen

3 maanden

filet américain

eten op dag van aankoop

-

 

vis

 

 

rauwe kabeljauw, schol, tonijn

(magere vis)

1-2 dagen

6 maanden

rauwe zalm, makreel (vette vis)

1-2 dagen

3 maanden

gerookte zalm, gerookte makreel,

gerookte paling

2 dagen

3 maanden

zoute haring

1-2 dagen

3 maanden

lekkerbek,kibbeling (gebakken vis)

2 dagen

3 maanden

garnalen

1 dag

3 maanden

rauwe mosselen

1 dag

-

gekookte mosselen

1-2 dagen

3 maanden

 

zuivel

 

 

melk, chocolademelk

3 dagen

-

karnemelk, drinkyoghurt

4 dagen

-

yoghurt, kwark

4 dagen

-

vla

3 dagen

-

slagroom

3 dagen

-

 

boter, kaas en eieren

 

 

boter

1-2 weken

1-2 maanden

margarine

4 weken

1-2 maanden

halvarine

4 weken

-

stuk jonge of jong-belegen kaas

7 dagen

2-4 maanden

stuk belegen of oude kaas

14 dagen

2-4 maanden

plakken kaas

3 dagen

-

geraspte kaas

3 dagen

-

zachte kaas (brie, camembert)

4 dagen

3 maanden

smeerkaas

1 week

-

rauwe, ongekookte eieren

4 weken

-

gekookt ei

1 week

-

 

groenten

 

 

gesneden groenten

1 dag

3 maanden, eerst

blancheren

andijvie, spinazie (bladgroenten)

2 dagen

12 maanden, eerst

blancheren

sperziebonen, wortelen, broccoli

3-5 dagen

12 maanden, eerst

blancheren

witlof, bloemkool

7-10 dagen

12 maanden, eerst

blancheren

aubergines, courgettes, paprika,

winterwortel

5-7 dagen, buiten de

koelkast, koel en donker

bewaren

12 maanden, eerst

blancheren

komkommer, tomaten

1-2 weken, buiten de

koelkast, koel en donker

bewaren

-

sla

2 dagen

-

 

overig

 

 

vruchtensap of frisdrank met

vruchtensap

3-4 dagen

-

producten uit blik

2 dagen, overdoen in

bewaarbakje

3 maanden, overdoen in

bewaarbakje

producten uit glazen pot

2 dagen

3 maanden, overdoen in

bewaarbakje

fritessaus, mayonaise, cocktailsaus,

knoflooksaus

3 maanden

-

tomatenketchup, curry, barbecuesaus

9 maanden

-

olijven, augurken, zilveruitjes

1 maand

-

huzarensalade, eiersalade

1 dag

-

kant-en-klaarmaaltijden

2 dagen

3 maanden

bereide soep

2 dagen

3 maanden

slagroomgebak, gebak met slagroom

1 dag

1 maand

appelgebak, vlaai zonder slagroom

3 dagen

3 maanden

 

 

Houdbaarheid van geopende producten en producten zonder houdbaarheidsdatum.

Product

Koelkast

(0-4 max. + 7°c

Diepvries

(min. -18°c)

vlees en kip

 

 

rauw rundvlees

2 dagen

6-12 maanden

rauw varkensvlees

2 dagen

4 maanden

rauwe kip

2 dagen

9 maanden

rauw gehakt, hamburgers, slavink

(gemalen vlees)

1 dag

2-3 maanden

gebakken en gebraden vlees

3-4 dagen

3 maanden

overgebleven vlees van de barbecue

niet bewaren!

-

 

vleeswaren

 

 

cervelaatworst, bacon, ontbijtspek,

rookvlees (gezouten vleeswaren)

1 week

1-3 maanden

boterhamworst, Gelderse worst,

gekookte worst, gebraden gehakt,

leverkaas, (smeer)leverworst

(gekookte vleeswaren)

4 dagen

3 maanden

ham, casselerrib, kipfilet

4 dagen

3 maanden

fricandeau, rosbief

2 dagen

3 maanden

filet américain

eten op dag van aankoop

-

 

vis

 

 

rauwe kabeljauw, schol, tonijn

(magere vis)

1-2 dagen

6 maanden

rauwe zalm, makreel (vette vis)

1-2 dagen

3 maanden

gerookte zalm, gerookte makreel,

gerookte paling

2 dagen

3 maanden

zoute haring

1-2 dagen

3 maanden

lekkerbek, kibbeling (gebakken vis)

2 dagen

3 maanden

garnalen

1 dag

-

rauwe mosselen

1 dag

-

gekookte mosselen

1-2 dagen

3 maanden

 

zuivel

 

 

melk, chocolademelk

3 dagen

-

karnemelk, drinkyoghurt

4 dagen

-

yoghurt, kwark

4 dagen

-

vla

3 dagen

-

slagroom

3 dagen

-

 

boter, kaas en eieren

 

 

boter

1-2 weken

1-2 maanden

margarine

4 weken

1-2 maanden

halvarine

4 weken

-

stuk jonge of jong-belegen kaas

7 dagen

2-4 maanden

stuk belegen of oude kaas

14 dagen

2-4 maanden

plakken kaas

3 dagen

-

geraspte kaas

3 dagen

-

zachte kaas (brie, camembert)

4 dagen

3 maanden

smeerkaas

1 week

-

rauwe, ongekookte eieren

4 weken

-

gekookt ei

1 week

-

 

groenten

 

 

gesneden groenten

1 dag

3 maanden, eerst

blancheren

andijvie, spinazie (bladgroenten)

2 dagen

12 maanden, eerst

blancheren

sperziebonen, wortelen, broccoli

3-5 dagen

12 maanden, eerst

blancheren

witlof, bloemkool

7-10 dagen

12 maanden, eerst

blancheren

aubergines, courgettes, paprika,

winterwortel

5-7 dagen, buiten de

koelkast, koel en donker

bewaren

12 maanden, eerst

blancheren

komkommer, tomaten

1-2 weken, buiten de

koelkast, koel en donker

bewaren

-

sla

2 dagen

-

 

overig

 

 

vruchtensap of frisdrank met

vruchtensap

3-4 dagen

-

producten uit blik

2 dagen, overdoen in

bewaarbakje

3 maanden, overdoen in

bewaarbakje

producten uit glazen pot

2 dagen

3 maanden, overdoen in

bewaarbakje

fritessaus, mayonaise, cocktailsaus,

knoflooksaus

3 maanden

-

tomatenketchup, curry, barbecuesaus

9 maanden

-

olijven, augurken, zilveruitjes

1 maand

-

huzarensalade, eiersalade

1 dag

-

kant-en-klaarmaaltijden

2 dagen

3 maanden

bereide soep

2 dagen

3 maanden

slagroomgebak, gebak met slagroom

1 dag

1 maand

appelgebak, vlaai zonder slagroom

3 dagen

3 maanden