De keukenmessen

 

1. Algemeen

 

Het lemmet van de keukenmessen is vervaardigd uit roestvrij staal.

Het heft is uit kunststof vervaardigd.

 

1. Soorten en gebruik

 

1. Aardappelboor: mesje gebruikt om aardappelbolletjes te draaien.

 

2. Appelboor: boortje om het klokhuis van appelen te verwijderen.

 

3. Canneleermes of canneleur: decoratiemesje om 'kanaaltjes' in

    voedingsmiddelen te trekken.

 

4. Chefmes: groot hak- en snijmes; dit wordt gebruikt om voedingsmiddelen      te snijden (bv. vlees, groenten, …) en te hakken (bv. groenten, kruiden, …).

    Sommige chefmessen zijn voorzien van tandjes; dit voor het versnijden          van grote vissen.

 

5. Demi-chefmes: kleiner formaat dan chefmes.

 

6. Dunschiller of econoommesje: mesje om de dunne schil van groenten        te verwijderen.

 

7. Fileermes: zeer buigbaar mesje om vis te fileren.

 

8. Oestermes: mes om oesters te openen.

 

9. Officemesje: het kleinste keukenmesje dat veelvuldig gebruikt wordt voor      het draaien en reinigen van groenten.

 

10. Paletmes: geen snijdend voorwerp, maar wel uit hetzelfde materiaal              vervaardigd.

 

11. Trancheermes: lang, fijn en zeer buigbaar mes om dunne schijfjes te              snijden.

 

12. Uitbeenmes: mes gebruikt om vlees te ontbenen.

 

13. Vleesvork: vork gebruikt voor het  inprikken van vlees.

 

14. Wetstaal: ronde staaf om messen te wetten of te zetten.