Zalmquiche met venkel en tuinkruiden

 

150g kruimige aardappels, geschild en in blokjes

225g bloem, gezeefd + om te bestuiven

1 tl kerriepoeder

100g boter, in blokjes

1 ei, losgeklopt

 

Voor de vulling:

1 venkelknol, in smalle repen

1 blik rode zalm (400g), uitgelekt en schoongemaakt

200g gerookte zalm, in repen

2 el verse dille, gehakt

4 eieren

250ml kookroom

1 el gehakte verse bieslook

 

quichevorm of lage taartvorm (ca 26cm Æ), ingevet

 

 

Kook de aardappelen met zout in 15 min gaar.

Giet ze af, doe ze weer in de pan en pureer ze tot een glad mengsel.

Laat afkoelen.

Doe de bloem en kerriepoeder in een kom en wrijf de boter erdoor, tot een kruimelig mengsel ontstaat.

Kneed met een vochtige hand de aardappelpuree en het ei erdoor tot een deegbal.

Voeg, zo nodig, tijdens het kneden 2 el koud water toe.

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een cirkel van 30cm en leg in de bakvorm.

Snij de deegranden bij en zet de vorm met het deeg, afgedekt, 1 uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Prik de deegbodem hier en daar met een vork in.

Verdeel de zalm, gerookte zalm en venkel over de deegbodem.

Strooi er 1 el dille over.

Klop de eieren los met kookroom, bieslook en peper en giet het over de vulling.

Bak de quiche goudbruin en gaar in ± 45 min.

Bestrooi, vóór het serveren,met de rest van de dille.

 

Lekker met een tomaten-kokommersalade.

 

TIP:  Vervang de venkel door diepvriesdoperwten, die even gekookt zijn.