Echt Groningse erwtensoep                

6 personen

 

500g spliterwten           

1 flinke hamschijf of 3 schouderkarbonaden    

250g zuurkoolspek   

2 grote preien, in ringen                      

1 selderijknol, in reepjes            

1 grote rookworst                     

2 grote aardappelen, in kleine blokjes               

plakjes roggebrood                   

mosterd, liefst grove   

2 el fijngesneden selderij      

3 el fijngesneden peterselie         

1 el fijngesneden bieslook           

 

 

Spliterwten afspoelen en met ca 3 ltr water aan de kook brengen.  

Hamschijf en spek toevoegen en geheel op zacht vuur ca 2½ u koken.     

Prei en knolselderij laatste half uur zachtjes laten meekoken.       

Rookworst en aardappel erbij en nog eens 30 min laten koken.           

Pas nu op voor aanbranden ! 

Worst en vlees van hamschijf in plakjes snijden en in soep terugdoen.       

Spek in plakjes snijden, brood met mosterd besmeren en plakjes erop.    

Soep voor serveren.

Bestrooien met selderij, peterselie en bieslook.          

 

Belegde roggebroodjes bij soep serveren.