Procureur (varkensnek) uit de oven

8 personen

 

Dit kun je kopen, of is te bestellen, bij de ouderwetse slager.

Soms in een supermarkt met een goede vleesafdeling.

 

Ruim 1½ kg procureur

Peper en zout

2 el olijfolie

2½ dl vers sinaasappelsap

2 el sojasaus

1 el mosterd

125 ml marmelade

4 dl kippenbouillon

 

 

Wrijf het vlees rondom in met zout en peper.

Verhit de olie in een ruime pan met dikke bodem en bak hierin het vlees rondom aan en mooi bruin van kleur in ca. 10 min.

Meng intussen het sinaasappelsap en soja en los hier de mosterd en de helft van de marmelade in op.

Schenk dit bij het vlees en roer de aanbaksels van de panbodem los.

Schenk de bouillon ook in de pan, breng aan de kook en draai de warmtebron laag.

Stoof het vlees onder zo nu en dan keren en bedruipen met het deksel op de pan in ong 1½ uur zacht.

Neem dan het deksel van de pan en stoof opnieuw nog een half uur.

Regelmatig bedruipen.

Neem het vlees uit de pan en laat het onder een stuk alufolie rusten.

Breng intussen het braadvocht op hoog vuur aan de kook en los de rest van de marmelade erin op.

Roer regelmatig en laat het braadvocht ongeveer een kwartier inkoken en indikken.

 

Snij het in dikke plakken en geef er de saus bij.