Hazenpeper van Jan Marrees (Bretelli, Weert)

 

 

5 hazenachterbouten

peper en zout

bloem

2 grof gesnipperde uien

1 gesneden winterpeen

150 g gerookte spekblpkjes

2 geplette knoflookteentjes

2 laurierblaadjes

2 kruidnagels

2 takjes tijm

125g appelstroop

100g rode vruchtengelei

1 liter rode wijn

2,5 dl rode port

125g peperkoek in blokjes

 

 

 

Bak de spekblokjes knapperig in een koekenpan.

Bestrooi de bouten met zout, peper en bloem.

Zet ze aan in hete arachideolie.

Voeg ui, peen knoflook, spekblokjes en kruiden toe.

Blus af met de wijn en de port.

Voeg de stroop toe en de gelei en laat alles op een klein pitje ca. vier uur stoven, met het deksel op een kiertje.

Haal dan de bouten eruit en zeef het vocht (goed uitdrukken).

Kook het vocht tot de helft in en bind het met de peperkoek.

Verwijder botten en pezen van de bouten en pluk en/of snijd ze tot handzame stukken.

Leg het vlees in de saus en warm nog goed door.

 

Lekker met spruitjesstamppot en uitgebakken spekjes extra.