Erwtensoep van Appie

 

1 kg krabbetjes

2 mergpijpjes

2 x 250g gerookte spekblokjes

3 laurierblaadjes

5 kruidnagels

500g spliterwten

500g prei

500g knolselderij

4 uien

3 kruimige aardappelen

bosje bladselderij

2 rundvleesbouillonblokjes

1 rookworst

 

 

Aardappelen en groenten in hetzelfde formaat snijden.

Doe 2 l koud water in een grote pan, dan krabbetjes, mergpijpjes, 250g spekjes, spliterwten, laurierblaadjes, kruidnagels en wat zout.

Op laag vuur laten trekken tot het gaat koken, dan goed afschuimen.

Aardappelen en groenten erbij en de rest van de spekjes.

Staat niet alles onder, dan heet water toevoegen.

Na een paar uur valt het vlees van de botten, dan de krabbetjes eruithalen en ontbotten.

Vlees terug doen in de snert.

Aan het eind van de kooktijd (ca. 5 uur) op smaak brengen met de bouillonblokjes.

Rookworst in plakjes snijden en met gesneden selderij erbij doen.

Proeven en naar smaak afmaken met zout

Eventueel nog iets verdunnen met water.